Ny henteordning for glass- og metallemballasje

Glass og metallemballasje er materialer som kan gjenvinnes i det uendelige. Fra i høst vil Remiks hente glass og metall-emballasje hjemme hos deg! I mai starter utkjøring av nye dunker.

HVA SKJER?


Du får en egen dunk til glass og metallemballasje

Hver husholdning får i løpet av de neste månedene tildelt en 140 liters dunk med oransje lokk. I denne dunken kan man samle opp glass og metallemballasje, og så hentes dunken når det er tømmedag i din sone. De som bor i boligselskap og fra før har fellesløsninger for optisk sortering, vil få tilpasset fellesløsninger for glass og metallemballasje.

artikkel_enkeltbilde_alt_sub

 

NÅR SKJER DET?


I perioden mai-november

Hentesystemet innføres gradvis og sonevis. Første sone ut er sone 1 (som inkluderer deler av Karlsøy og deler av Tromsø). Oppstart for utkjøring av dunker er mandag 20.mai. Utkjøringen i hver sone kommer til å ta fra en til tre uker, og i alt er Tromsø og Karlsøy delt inn i syv ulike soner.

Man blir varslet via SMS når deres område er klar for utsetting av utstyr. Selve innhentingen starter ikke opp før i månedsskiftet august/september. Fra høsten av vil også de med fellesløsninger, som borettslag og sameier, få på plass hentesystem for glass og metallemballasje. Trolig vil vi ha kommet til november 2019 før alle abonnentene har fått det nye hentesystemet på plass.

 

HVORFOR SKJER DETTE?

For å utnytte jordas ressurser bedre

Remiks har i sine plukkanalyser av avfall som samles inn gjennom det optiske hentesystemet, avslørt at det kastes mye glass og metallemballasje i restavfallet. Erfaringer fra kommuner som har innført henteordning av glass og metallemballasje hjemme hos forbrukerne, viser at det da sorteres mer og at det kommer flere ressurser inn til gjenvinning. Glass og metallemballasje er to svært miljøvennlige materialer. Visste du at 75 prosent av alt aluminium som er produsert siden 1886, fortsatt er i bruk?
I tillegg kan 90 prosent av alt glass som produseres, gjenvinnes!

 

HVOR OFTE TØMMES DUNKEN?


Hver 8. uke

Basert på erfaringer som er gjort i andre kommuner, har Remiks valgt å bruke en liten dunk (140 liter) per husholdning, og at denne får en tømmefrekvens på hver annen måned. Mange vil likevel oppleve at de sjelden klarer å fylle dunken mellom hver tømming. For de som får plassproblemer er det mulig å bestille større dunk. Det koster ingenting ekstra.

NB! Selve henteordningen starter i månedsskiftet august/september. Dette vil bety at de som bor i soner som først får satt ut dunk, vil måtte vente mye lenger enn åtte uker før dunken tømmes første gang. Vi anbefaler å bruke våre returpunkt i tillegg om dunken blir full før den skal tømmes første gang. Nårhenteordningen starter, vil dunken tømmes hver 8. uke.

 

HVOR FINNER JEG MIN TØMMEDAG?


remiks.no og app

Akkurat slik tømmingen av dunken for optisk sortert avfall skjer på faste dager, vil også hentingen av glass og metallemballasje skje på faste tømmedager. Vi har delt Tromsø og Karlsøy inn i totalt syv soner, og tømmer dunkene i et fast mønster. Gå inn på på remiks.no og skriv inn din adresse på «Finn din tømmedag», så vil du få informasjon om tømmedag for din adresse, både hva angår den optiske dunken og den for glass og metallemballasje. Du kan også bruke appen vår. Søk på «Remiks» i App Store eller GooglePlay.

artikkel_enkeltbilde_alt_sub

 

HVOR SKAL DUNKEN STÅ?


Ca en halv meter fra vei

På tømmedag gjelder de samme reglene for glass og metallemballasje som for den optiske dunken. Dunken må trilles ut og plasseres cirka 0,5 meter fra vei. Med lokket samme vei som den optiske dunken. Hvor du lar dunken stå mens du fyller den med glass og metallemballasje, er helt opp til deg. Men på tømmedag må du huske å trille den ut til veien.

NB! Når det er snøfall må dunken plasseres slik at den ikke er til hinder for brøytemannskapene. Plasser dunken inne i egen innkjørsel, og trekk den en god meter inn fra veien. Dunken skal ALDRI stå ute i veien på dager når det snør og veien skal brøytes. Er du i tvil om hvordan du skal løse dette, så kan du ringe din renovatør. Telefonnummeret finner du når du skriver inn adressen din på «Finn din tømmedag» på www.remiks.no

 

HVA MED DE GAMLE RETURPUNKTENE?


De fases ut i løpet av 2020

Fram til nå har Remiks samlet inn glass og metallemballasje ved hjelp av returpunkt og returstasjoner. Hit har husholdningene kunnet levere glass- og metallemballasje til resirkulering. I og med at innfasingen av henteordningen tar litt tid, vil de gamle returpunktene med containerne for glass og metallemballasje være tilgjengelig til litt ut i 2020, før de gradvis fases ut. 

 

DETTE MÅ DU GJØRE:


Sortere riktig

Husk at det er KUN løst glass- og metallemballasje som skal i avfallsdunken, ikke plastposene eller pappeskene dere eventuelt har fraktet det med. Dette kan gjenvinnes, dette sier vi JA TAKK til: Glassflasker • Glasskrukker • Hermetikkbokser • Myke metallbokser • Aluminiumsfolie • Øl/mineralvanns-bokser uten pant • Metallokk/metallkorker • Metalltuber • Telyskapsler.

Dette kan IKKE gjenvinnes i denne ordningen, vi sier NEI TAKK til:
Porselen, keramikk og krystall • Ildfaste former • Speil og vindusglass • Lyspærer og batterier • Malingsspann • Metallgjenstander som ikke er emballasje, f. eks.: Stekepanner, kasseroller, bestikk og bildeler.

 

DETTE KAN DU GJØRE:


Be om individuelle løsninger

Hvis du ønsker individuelle løsninger, for eksempel å dele dunk for glass og metallemballasje med naboen, så kan dere gå sammen om en avtale å kontakte oss på epost: post@remiks.no (merk e-posten med «Deling avfallsdunk glass og metallemballasje») Henvendelsen kan du sende inn allerede, men av kapasitetshensyn vil de først bli behandlet i løpet av høsten. Vi vil da kunne hjelpe de som ønsker felles dunk, å finne en dunk i riktig størrelse. Men husk at det ikke må være for langt å gå til glass og metallemballasje-dunken, vi vil ikke risikere at denne ressursen havner i restavfallet igjen.

 

HVA SKJER MED RÅVAREN?


Havner i en sirkel av gjenvinning

Alt Remiks samler inn av glass og metallemballasje, sendes til gjenvinningsselskapet Sirkel i Fredrikstad. Akkurat nå er Sirkel det eneste godkjente returselskapet for glass i Norge. Akkurat som Remiks jobber Sirkel for å bidra til et bærekraftig samfunn som er mindre «Bruk og kast», og mer «Bruk om igjen».

Sirkel Glass AS har en godkjent returgrad på 93 prosent og samlet inn i fjor inn cirka 96 000 tonn glass- og metallemballasje som ble til nye produkter. Hermetikkbokser blir til ny emballasje, men også til sykler, aluminiumsfolie og verktøy. Glass blir til ny glassemballasje og til bygningsmaterialet Glasopor.

artikkel_enkeltbilde_alt_sub

 

HVOR GÅR HVA?


Glass- og metallemballasjen er fra det sekundet du legger det i dunken blitt til nye råvarer, som skal inn i produksjon av nytt glass og metall.

Stålet sendes til Celsa Stål i Mo i Rana som er det eneste stålverket som tar imot resirkulert stål i Norge. Armeringsjern og kleshengere er eksempler på nye produkter som stålet lages av.

Aluminium sendes til smelteverk i Europa for omsmelting til ny aluminium. Omsmeltet aluminium blir til stekepanner, bildeler, sykler og alt annet der man bruker aluminium.

Glasset sendes med båt til glassverk i Danmark eller lengre sør i Europa for omsmelting til ny glassemballasje. Glasset med lavest kvalitet blir råvare til Glasopor skumglass, som er et byggemateriale som brukes i samferdsel- og byggeprosjekter.

artikkel_enkeltbilde_alt_sub

Slik ser råmaterialet som blir til Glasopor skumglass ut.